PILOTPROSJEKT FOR Å REDUSERE BRUKEN AV ENGANGSARTIKLER PÅ FLYPLASSEN
Over 150 tonn engangsartikler kastes årlig på Oslo lufthavn. Dette tilsvarer vekten av rundt fire tomme Boeing 737-fly!
Ikke bare medfører engangsartikler betydelige kostnader i avfallshåndtering (over 300 000 norske kroner årlig), men de er også en dårlig løsning fra et sirkulært og miljømessig perspektiv.
Problemet med engangsartikler
Engangsartikler kan sjelden, om noen gang, resirkuleres. For eksempel er papirbegre vanligvis laget av en kombinasjon av papp og plast, og dermed kan de ikke resirkuleres. Selv artikler laget utelukkende av papir blir ofte forurenset og kan derfor ikke resirkuleres som papir. Biologisk nedbrytbare og komposterbare engangsartikler egner seg heller ikke for resirkulering. Dette betyr at engangsartikler som hovedregel må kastes som restavfall og derfor ender opp til forbrenning (Kilde: Eunomia Report (europe.eu)).
Løsningen: Take away uten å kaste
I november 2024 lanserer Oslo lufthavn et pilotprosjekt med gjenbrukbar take away ved utvalgte serveringssteder i terminalen. Dette initiativet er en del av EU-prosjektet TULIPS og i samarbeid med TU Delft, som fokuserer på forskningsaspektene. To Select Service Partner (SSP)-enheter vil tilby gjestene muligheten til å få måltidet sitt servert og pakket i en gjenbrukbar take away-skål: Haven og Havsalt. Gjenbruksteknologien leveres av GRIN og Kleen hub, og de gjenbrukbare skålene leveres av AION.
Hvordan fungerer det?
Konseptet er enkelt:
- Tap kortet ditt eller andre betalingsløsninger når du kjøper mat
- Ta skålen med mat
- Nyt måltidet hvor som helst i terminalen
- Returner skålen i en av returbeholderne
Våre renholdere vil tømme beholderne daglig, vaske og redistribuere skålene til de aktuelle serveringsstedene.
Å låne en skål er gratis og du trenger heller ikke laste ned enda en ny app! Du blir ikke belastet så lenge du returnerer skålen til en av beholderne i terminalen innen en uke, dersom du ikke returnerer skålen vil det påløpe et gebyr.
I denne piloten har vi dessverre ikke mulighet til å tilby en løsning for å ta med måltidet på flyet. Hvis du planlegger å spise om bord, gi beskjed til kassereren slik at de kan tilberede maten i en engangsløsning.
Hvorfor skåler?
Selv om vi selger et stort antall kaffekopper i papp hvert år, er disse koppene ofte spesialtilpasset med merkevarelogoer og kommer i ulike størrelser, noe som gjør det utfordrende å gå over til gjenbrukbare løsninger i løpet av en kort pilotperiode. Skåler har derimot færre størrelsesvariasjoner og er sjeldnere merket av serveringsstedene. Når det er sagt, hvis denne piloten blir vellykket, ønsker vi å utvide gjenbrukssystemet til også å inkludere kaffekopper.
Hva skjer etter piloten?
Vi vil samle inn tilbakemeldinger fra kunder, ansatte ved serveringsstedene og renholdspersonalet, i tillegg til å overvåke andelen reutrer. På slutten av piloten vil vi evaluere om dette konseptet er levedyktig for å introdusere på hele flyplassen, på andre flyplasser i Norge, og for andre typer serveringsartikler (f.eks. drikkebeger).